Liittokivi ja muut retkisaaret

Ympärillämme olevista retkisaarista Liittokivi on kiehtovin legendansa, omituisen muotonsa ja aavojen näkymiensä ansiosta, Rokansaari taas tarjoamiensa luontoelämysten ja pysähtyneen 60-lukulaisen tunnelmansa ansiosta. 

Myös hiekkaisilla Ruuhonsaarilla kannattaa käydä retkeilemässä ja ihmettelemässä laguuneja. Äyrätsalo on myös loistava retkeilypaikka, mutta siellä ei ole varsinaista retkisatamaa ja pitää tietää, minne menee, ettei häiritse mökkiläisiä.

Vähän kauempana Suur-Saimaalla on sitten Kyläniemen päässä Rastiniemi, keihään kärki, jonka molemmin puolin on valtavat hiekkarannat ja keskellä harju, jonka päällä on grillauspaikka, vessa ja jopa pieni lasten leikkipaikka.

Liittokiven tarina

Liittokiven tarinasta pyörii seudulla useita eri versioita. Kaikkien ytimenä on Romeo-Julia-tyyppinen tragedia. 

Yksinkertaisin kuulemani versio on tämä: Läheisellä seudulla asui tyttö ja poika, joiden suvut olivat keskenään riidoissa. 

Tyttö ja poika rakastuivat. Ainoa paikka, jossa he saattoivat tavata toisiaan, oli tämä Liittokivi, jolle he tilaisuuden tullen soutivat.

Kerran sitten nousi myrsky ja vei rakastavaisten veneen. Paljon myöhemmin kiveltä löydettiin kaksi toisiinsa kietoutunutta ihmisen luurankoa. Sen jälkeen kiveä on sanottu Liittokiveksi.

Liittokivestä on tehty useampiakin lauluja, joista yksi balladi on julkaistu Kuivasensaarten kylien historiikissa. Kylät sijaitsevat Liittokivestä etelään Etelä-Karjalan puolella. Tässä balladissa tarinaan liittyvät savolaisen ja karjalaisen heimon väliset vihollisuudet. 

Liittokivi sijaitsee nytkin aivan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajalla. Raja kulkee kiven yli.


Rokansaari, Saimaan helmi

Rokansaari on noin 3 x 3 km leveä ja pitkä hiekkainen ja harjuinen saari, joka sijaitsee Saimaan Lietveden itälaidalla. 

Saaren pohjoispäässä on monipuoinen retklsatama, jossa on laiturien ohella grillikatoksia, nuotiopaikkoja, huusseja, saunoja, hiekkarantoja, rantapallokenttä, luontopolku ja vanha sähkötön täysihoitola, jossa Mallu pitää kuppilaa kesäisin.

Luontopolku kiertää Vallihaudanmäen rantoja pitkin. Ensin ollaan Saimaan rannalla, sitten Enolammen ja Umpilammen rannalla.

Luontopolku kulkee harjua pitkin kohti Enolammen ja Umpilammen välistä siltaa.

Tervetuloa Rokansaareen!

Tillikanniemen rantapallokenttä.

Ohjeet kohti Mallun kuppilaa.

Vallihaudanmäen laella kiertävät I maailmansodan aikaiset juoksuhaudat.

Rokansaaren grillikatos.

Luontopolun varrella oleva suppa.

Enolammen ja Umpilammen yhdistävä uoma.

Saaren eteläosassa olevaan lampilabyrinttiin pääsee Saimaasta korkean veden aikaan kanootilla.


Paikkaa ylläpitää Saimaan virkistysalueyhdistys, joka myös vuokraa vanhoja lautamökkejä, jotka ovat saaren luoteisrannalla ja lampien rannoilla.


2 kommenttia:

 1. Itse kuulin Rakaistavaeestn kuolleen nälkään ja itteltäni
  karkasi vene..

  http://www.youtube.com/watch?v=0ZqFEO2tZ9E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä!

   Mistä se raja mäni, kun on Vennäisaari ja Suomnalansaari

   Tuosa Rakkaani Liittokivi-

   http://www.panoramio.com/photo/4051929

   Poista